loading ...

Press Centar

Sporazum o suradnji u procesu smještaja i boravka studenata Doma Bjelave

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/09\/23\/sporazum-o-suradnji-u-procesu-smjestaja-i-boravka-studenata-doma-bjelave-dom-smjestaj-sticenici-5d7b49933fcaf.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/09\/23\/preview\/sporazum-o-suradnji-u-procesu-smjestaja-i-boravka-studenata-doma-bjelave-dom-smjestaj-sticenici-5d7b49933fcaf.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"119.98","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

Sporazum o suradnji u procesu smještaja i boravka studenata-štićenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja potpisan je između Ministarstva za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, JU Kantonalni centar za socijalni rad, JU Studentski centar i KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Sporazum o suradnji sadrži i Plan podrške za mlade/studente-štićenike KJU Doma za djecu bez roditeljskog staranja, koja napuštaju institucionalni oblik zbrinjavanja.

- Život u studentskim domovima, za mlade smještene u KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, kao i za druge mlade, velika je prekretnica. Prilika je to i da dovrše procese sazrijevanja, jačanja socijalnih vještina koje mogu unaprijediti sa vršnjacima sličnog interesovanja, te umanjiti posljedicu izloženosti višestrukim rizicima po modelu učenja od vršnjaka i uspostavljenim principima podrške prije svega Doma, odgajatelja i drugih stručnih saradnika – navodi se.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja pruža dobre uvjete u okviru svojih organizacijskih jedinica za sve korisnike usluga, tako i za mlade koji studiraju.

Kako se ističe, odjeljenja na kojima su smješteni srednjoškolci i studenti organizirana su tako da je sve podređeno što uspješnijem školovanju.

- Međutim potreba studenta je da boravi u prostoru koji mu daje više mogućnosti za učenje: smještaj u jednokrevetnim/dvokrevetnim sobama, prostorom koji raspolaže čitaonicom i bibliotekom sa prilagođenom literaturom i nizom drugih sadržaja prilagođenih isključivo potrebama studenata. Socijalizacija mladih, uključivanje u život lokalne zajednice, promjena sredine prednosti su koje imaju višestruk značaj na putu konačnom osamostaljenju mlade osobe - ističe se u saopćenju Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

Preuzeto sa Vijesti.ba