loading ...

Aktuelnosti

Prva Dječija skupština KS-a „Svakom djetetu omogućiti ista prava

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2018\/12\/29\/img-d39af647f949f0cdfc871392911d70aa-v.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2018\/12\/29\/preview\/img-d39af647f949f0cdfc871392911d70aa-v.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"373.30","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održana je prva Dječija skupština KS-a u organizaciji Udruženja “Dajte nam šansu” na kojoj su donesene četiri jasne inicijative i to da se svakom djetetu omogući pravo na obrazovanje bez obzira na status i različitosti, odrastanje u porodici, da se zaštiti od nasilja i da se djeci sa poteškoćama u razvoju olakša pristup javnom gradskom prevozu.

Skupštinu je otvorila predsjedavajuća Skupštine KS-a Ana Babić, a potom je vođenje sjednice prepustila predsjedavajućoj Dječije skupštine Medini Kučinar, te njenom zamjeniku Tariku Gafiću.

– Ovim inicijativama želimo da postignemo da sva djeca budu jednaka, da im se daju iste šanse i mogućnosti. Da se svoj djeci koja su u kolicima i koja ne mogu da hodaju omogući pristup javnom prevozu, da odu u kino ili u park da se igraju. U većini slučajeva djeca su zapostavljena, jer im nije dopušteno da se saslušaju šta imaju da kažu. Djeca imaju glas i pravo kao i odrasli, kazala je Kučinar.

Dopredsjedavajući skupštine Tarik Gafić istakao je da je došlo vrijeme da djeca progovore i kažu šta žele da promijene.

– Želimo da se prizna da sva djeca imaju ista prava i da se ne razlikuju. Mi smo optimistični da će se naš glas čuti i da će se naše inicijative u stvarnosti realizirati, dodao je Gafić.

Ines Kavalec, direktorica Udruženja “Dajte nam šansu” navela je da su dječije inicijative vrlo realne, te se zapitala da li je moguće da za te stvari moraju lobirati.

– Po prvi put ćemo čuti glas djece, nećemo govoriti za djecu i u ime djece nego će oni iznijeti onima koji trebaju da to čuju šta su njihove želje, prava i kakvu budućnost očekuju. Njihove inicijative će biti upućene ljudima koji kreiraju našu budućnost i od danas će djeca vršiti pritisak da se one realiziraju, naglasila je Kavalec.

Dječija skupština ima 25 zastupnika i u njoj djeluju četiri kluba: klub djece sa poteškoćama u razvoju, klub djece tipičnog razvoja, klub djece bez roditeljskog staranja i socijalno ugrožena i klub djece iz internata.