loading ...

Aktuelnosti

PREMIJER UK I MINISTRICA HOTA-MUMINOVIĆ BAJRAM PROVELI S MALIŠANIMA BEZ RODITELJSKOG STARANJA

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2024\/06\/17\/1-9.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2024\/06\/17\/preview\/1-9.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"114.74","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović prvi dan bajrama su posjetili mališane koji žive u malom porodičnom domu u Sokolović Koloniji, a koji funkcionira u sastavu KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja" (Dom Bjelave).  

"Nastavljam praksu da Bajrame provodimo s našim drugarima koji su štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja. Meni su porodična okupljanja prva asocijacija na Bajram i upravo zbog toga ministrica Hota-Muminović i ja smo danas ovdje, kako bi proveli vrijeme s mališanima, ali i uvjerili se kako u Kantonu Sarajevo dobro teče proces deinstitucionalizacije kada su u pitanju djeca bez roditeljskog staranja.  To je plemenit način rješavanja njihove situacije i nastavit ćemo ovim intenzitetom i dalje da radimo", naveo je premijer Uk.


Kako je dodao, Vlada KS ostaje opredijeljena za dalji razvoj ovog modela skrbi o djeci bez roditeljskog staranja. 
Ne krijući da je uživala u društvu mališana, ministrica Hota-Muminović je navela da su je veoma obradovali pričajući joj o školskim obavezama i aktivnostima koje će provoditi na raspustu. 


"Vidjeli smo da se mnogi od njih bave i sportskim aktivnostima. Ovo je jedan lijep porodični dom i rekla bih, veoma dobra osnova za daljnji rast u životu", navela je ministrica Hota-Muminović. 


Amar Ećo, vršilac dužnosti direktora “Doma za djecu bez roditeljskog staranja" naveo je da Vlada KS i ovakvim posjetama, za praznike, pokazuje brigu za instituciju kojom rukovodi i mališane o kojima skrbe. 


Podsjetio je da u ovome trenutku u Kantonu Sarajevo postoje dvije kuće i dva stana u kojima, osim u centralnom objektu na Bjelavama, žive djeca bez roditeljskog staranja. 


"Trenutno nema kadrovskog kapaciteta da širimo koncept malih porodičnih domova, ali ćemo u narednom periodu i dalje nastojati poboljšati uslove za boravak djece u postojećim. Kada smo počeli s deinstitucionalizacijom ustanove bilo je određenih prepreka, ali ovaj model u međuvremenu pokazao izuzetno efikasnim i dobrim za djecu", naveo je direktor Ećo.