loading ...

Press Centar

Oslobođenje - Dječijoj sreći nije bilo kraja: Morske čarolije koje će se pamtiti

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2022\/07\/19\/6259181.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2022\/07\/19\/preview\/6259181.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"261.94","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

Za svu djecu koja borave u Dječijem domu Bjelave organizovano je ljetovanje. Djeca su boravila u Zaostrogu, Neumu i Italiji, u pratnji zaposlenika Doma, te su iskoristili vrijeme da uživaju u zabavnim sadržajima koji su bili predviđeni planom aktivnosti na ljetovanju.

KUHARI

- Boravak djece na ljetovanju ujedno je bila i prilika da se privedu kraju značajne aktivnosti na uređenju Doma, što je u velikoj mjeri doprinijelo humanizaciji prostora u kojem borave djeca. Tom prilikom obavljeni su značajni radovi na rekonstrukciji Doma, prema prethodno planiranoj dinamici, a imajući u vidu da je tokom boravka djece na ljetovanju, u Domu boravio samo jedan broj beba, saznali smo u Dječijem domu Bjelave.

Ove godine odlazak na more je organizovan i za najmlađe štićenike, od jedne do tri godine. Djeca su boravila u Neumu, u pratnji osoblja Doma. Dugogodišnja odgajateljica u Domu Behka Hrvat po povratku sa ljetovanja istakla je da su djeca svakodnevno uživala u aktivnostima koje su realizovane u sklopu ljetovanja, uz pomoć i nadzor osoblja koje je bilo u pratnji djece, te naglasila da svi željno iščekuju ponovo odlazak na more.

- Ovakva vrsta aktivnosti je od izuzetne važnosti za cjelokupan psihosocijalni razvoj djeteta, rekla je Hrvat.

Boravak najmlađih štićenika u Neumu organizovan je na način da su djeca boravila u grupama, u apartmanima koji su u potpunosti prilagođeni potrebama djece. Za brigu o ishrani djece bili su zaduženi kuhari iz Doma, koji su nastojali svakodnevni jelovnik prilagoditi potrebama djece, što je u velikoj mjeri olakšalo boravak djece i brigu o njima tokom ljetovanja.

- Dobra organizacija u pogledu smještaja djece, ishrane i provođenje planiranih aktivnosti doprinijeli su da ovo ljetovanje u Neumu bude nezaboravno iskustvo za djecu, ali i osoblje koje je omogućilo da sve aktivnosti budu provedene u lijepom raspoloženju i na zadovoljstvo djece, rekao je Tarik Smailbegović, direktor Dječijeg doma Bjelave.

Za djecu starijeg uzrasta, od pet do 20 godina, organizovan je odlazak u Zaostrog. Kao i prethodnih godina, djeca su boravila u Sportskom centru Bossina, u pratnji osoblja iz Doma. Ljetovanje djece je obilježio šarolik spektar aktivnosti koje su uspješno realizovane.

- Sa nestrpljenjem sam čekao ljetovanje i presretan sam što smo imali priliku da uživamo u igrama u vodi, rekao je dječak Mario.

Grupa od petero djece u pratnji jednog odgajatelja učestvovala je u kampu za djecu u Italiji, u gradu Pistoia u regiji Toscane. Kamp je organizovan za djecu od pet do 11 godina, u sklopu projekta Mali putokazi u život, u saradnji sa Centrom za mlade “Ivan Pavao II” i Caritasom Italije.

DONATORI

KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja nastoji tokom cijele godine planirati sve aktivnosti djece, uključujući i aktivnosti ljetovanja, u skladu sa potrebama i interesovanjima djece.

- Veliki broj planiranih aktivnosti Dom uspijeva realizovati zahvaljujući pomoći i podršci donatora, vladinih i nevladinih organizacija, koji svakodnevno prate naš rad i daju doprinos u realizaciji planiranih aktivnosti, uz veliku zahvalnost svima, rekao je Smailbegović.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/djecijoj-sreci-nije-bilo-kraja-morske-carolije-koje-ce-se-pamtiti-775761