loading ...

Aktuelnosti

Ministri Vlade Kantona Sarajevo u posjeti Domu za djecu

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2021\/07\/13\/foto-posjeta-domu-bjelave.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2021\/07\/13\/preview\/foto-posjeta-domu-bjelave.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"98.62","dimensions":{"width":1140,"height":710}},{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2021\/07\/13\/foto-posjeta-domu-bjelave_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2021\/07\/13\/preview\/foto-posjeta-domu-bjelave_1.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"98.62","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

O problemima štićenika Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, obrazovnom procesu i implikacijama online izvođenja nastave zaštićenike, te o funcionisanju i planovima razvoja Dječijeg doma, razgovarali su ministri u Vladi KS Naida Hota-Muminović, Ivana Prvulović i Samir Avdić sa direktorom Doma Tarikom Smailbegovićem, tokom posjete našoj Ustanovi.

Sastnaku je prisustvovao i Zlatan Kovačević, predsjednik Udruženja za djecu i mlade IUVENTUS, koje okuplja štićenike i bivše štićenike domova za djecu bez roditeljskog staranja i djecu iz hraniteljskih porodica, te zastupa njihove interese.

Teme razgovora bile su i aktivnosti koje će štićenicima Doma obogatiti slobodno vrijeme tokom ljetnog raspusta. S tim u vezi, ministar Avdić je obećao da će štićenicima Doma omogućiti olakšan pristup institucijama i udruženjima kulture i sporta.

Ministri su ovom prilikom obišli građevinske radove koji se izvode u Domu s ciljem njene adaptacije, a radi pružanja novih usluga. U planu je otvaranje Dnevnog centra s ciljem pružanja podrške porodicama u riziku od razdvajanja i preveniranja trajnog smještaja djece u ustanovu.