loading ...

Aktuelnosti

Imami MIZ Sarajevo na čelu sa Reisu-l-ulemom dr. Husein ef. Kavazovićem obradovali jetime iz Doma Bjelave

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/01\/04\/bjelave-4-800x600.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/01\/04\/preview\/bjelave-4-800x600.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"431.69","dimensions":{"width":1140,"height":710}},{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/01\/04\/bjelave-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/01\/04\/preview\/bjelave-2.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"465.30","dimensions":{"width":1140,"height":710}},{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/01\/04\/bjelave-4-800x600_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/01\/04\/preview\/bjelave-4-800x600_1.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"431.69","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

SARAJEVO, 21. novembar  – Razvijanje socijalne osjetljivosti prema svim potrebitim kategorijama u društvu i oživljavanje duhovnih vrijednosti u fokusu je 14. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku ‘Selam, ya Resulallah’, koja se kroz 21 sadržaj za sve uzraste oko mjesec dana realizira na različitim lokacijama širom Sarajeva.

Glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić je u više navrata isticao kako je ovo edukativna  manifestacija koja za cilj ima duhovno osvježiti stanovništvo i podsjetiti na suštinu ljudskog života ‘a to je da smo prolazni na ovom svijetu, a naš zadatak je da što više činimo dobra djela’.

– Kompletna manifestacija bit će posvećena potrazi koju suvremeni čovjek treba imati, potrazi za smislom. Ove godine smo pokušali razvijati senzibilnost prema ljudima u potrebi. Nekad to nije samo finansijska pomoć, potrebno je malo i socijalne inkluzije – naglasio je glavni imam.

O senzibilnosti prema socijalnim i drugim potrebitim kategorijama u društvu govori i moto ovogodišnje manifestacije ‘Zato siroče ne ucvili, a na prosjaka ne podvikni, i o blagodati Gospodara svoga kazuj’. Na tragu toga svi imami MIZ Sarajevo su izdvojili dio iz svojih primanja kako bi u ovom mjesecu mevluda u čast Muhammeda a.s., koji je i sam bio jetim, bar na trenutak unijeli radost u život jetima i siročadi koji žive u KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Bjelave.

Imami su u dogovoru sa rukovodstvom Doma Bjelave kupili dvodijelne trenerke, kape, pidžame i čarape za školski odjel, odjel prihvatilišta i odjel jaslica. Oduševljen ovom idejom je bio lično i reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, koji je odlučio učestvovati u ovoj plemenitoj akciji sarajevskih imama. Tim povodom Dom Bjelave su u srijedu 21. novembra posjetili glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić u društvu svoga pomoćnika Miralem ef. Babajića te cijenjenih umjetnika Armina Muzaferije i Mejdija Sulejmani, koji su za djecu Doma Bjelave tom prilikom izveli nekoliko prigodnih numera.

Direktorica Doma Bjelave gđa. Belma Ahmagić, uposlenici, a pogotovo djeca su iskazali veliku radost zbog realizacije ove akcije u ovim hladnim danima, a pogotovo zbog posjete glavnog imama sa gostima, koja je bila i više nego emotivna. Direktorica Ahmagić se zahvalila glavnom imamu na ovom činu, te je zaključeno kako će se saradnja u narednom periodu dodatno produbiti. Posebna zahvalnost za uspješnu realizaciju ove akcije pripada gđi. Aidi Hadžić, koja je bila kontakt i realizator akcije.

Manifestacija ‘Selam, ya Resulallah’ znači da unesemo mir u svoje duše, a to, kaže hfz. Musić, može doći samo razbijanjem sebičnosti i ekstremnog individualizma, kroz društvenu inkluziju i osjećaj da se može učiniti dobro, pogotovo prema onima koji su u stanju potrebe i koji zaslužuju našu pažnju, a to djeca iz Doma Bjelave zasigurno jesu.

Izvor: Islamska Zajednica BiH