loading ...

Aktuelnosti

Film Doma za djecu bez roditeljskog staranja u selekciji dva festivala

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2022\/09\/27\/aa5107010_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2022\/09\/27\/preview\/aa5107010_1.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"126.81","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u saradnji sa Udruženjem za kulturnu i medijsku
dekontaminaciju snimio je kratki film „Koji vam je ovo planet?“.


Film je uvršten u selekciju 8. Međunarodnog festivala kratkog filma „Kratka Forma“ u Gornjem Milanovcu a koji se održava od 27. septembra do 02. oktobra. 2022. godine u okviru programa „Filmsko stvaralaštvo djece i omladine 2022“.

Također, film je selektiran i na "Student World Impact Film Festival", u Waldwicku, New Jersey, koji se održava od 13. do 18. novembra 2022. godine.

Film je autorski uradak štićenica i štićenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, a u kojem
učestvuju i djeca migranti, Abulf ezl Hosseini Safaa Almahi, koji su u trenutku snimanja boravila u BiH. Naslovnu ulogu odigrala je Kanita Mučišta dok ostale uloge igraju Misael Ibrahimović, Indira Osmanović, Amina Hašimović, Ajdin Osmanović i Mirza Tatarević.

U filmu se pojavljuje i bh reper Frenkie kao i bend Helem Nejse koji su i producirali pjesmu u filmu. Radnja filma počinje kada djeca za lektiru dobiju knjigu "Mali princ" kojom započinju putovanje na kojem stvaraju svoj svijet koji bi mogao biti i naš ako bi dozvolili da ga gledamo njihovim očima i iz njihove perspektive.

„Tokom procesa pripreme i obrade kratkog filma autor i njegovi saradnici bili su uključeni u rad sa djecom pružajući im podršku na način da djeca budu otvorena prema novim i drugačijim percepcijama svijeta koji ih okružuje. Ideja je bila da se kroz formu kratkog filma razbiju  predrasude prema djeci bez roditeljskog staranja koja su često stigmatizirana i marginalizirana u  društvu. Posebnu zahvalnost dugujemo umjetnicima koji su odvojili vrijeme i otvorili nam nove  perspektive", kaže direktor KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, Tarik Smailbegović.

Direktor fotografije i montažer bio je Mirza Ajnadžić, za ton je bio zadužen Slađan Vujić, dok je mentor na filmu bio Zoran Ćatić.

https://www.youtube.com/watch?v=LMgMOXvBb5E