loading ...

Press Centar

Film Doma za djecu bez roditeljskog staranja u selekciji dva festivala

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2022\/09\/27\/aa5107010.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2022\/09\/27\/preview\/aa5107010.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"126.81","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

Film je autorski uradak štićenica i štićenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u kojem učestvuju i djeca migranti, Abulf ezl Hosseini, Safaa Almahi, koja su u trenutku snimanja boravila u BiH

Kantonalna javna uprava “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” u saradnji sa Udruženjem za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, snimio je kratki film “Koji vam je ovo planet?”, koji je uvršten u selekciju 8. Međunarodnog festivala kratkog filma “Kratka Forma” u Gornjem Milanovcu. Festival će biti održan od 27. septembra do 2. oktobra.

Također, film će biti prikazan i na Student World Impact Film Festival, u Waldwicku, New Jersey od 13. do 18. novembra, 2022 godine.

Film je autorski uradak štićenica i štićenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u kojem učestvuju i djeca migranti, Abulf ezl Hosseini, Safaa Almahi, koja su u trenutku snimanja boravila u BiH.

Naslovnu ulogu odigrala je Kanita Mučišta, dok ostale uloge igraju Misael Ibrahimović, Indira Osmanović, Amina Hašimović, Ajdin Osmanović kao i Mirza Tatarević.

U filmu se pojavljuje i bh. reper Frenkie kao i bend Helem Nejse koji su i producirali pjesmu u filmu.

– Radnja filma počinje kada djeca za lektiru dobiju knjigu kojom započinju putovanje na kojem stvaraju svoj svijet koji bi mogao biti i naš, ako bi dozvolili da ga gledamo njihovim očima i iz njihove perspektive – kazali su iz Doma.

Tokom procesa pripreme i obrade kratkog filma autor i njegovi saradnici bili su uključeni u rad sa djecom pružajući im podršku na način da djeca budu otvorena prema novim i drugačijim percepcijama svijeta koji ih okružuje.

Ideja je bila da se kroz formu kratkog filma razbiju predrasude prema djeci bez roditeljskog staranja koja su često stigmatizirana i marginalizirana u društvu.

Direktor fotografije i montažu radio je Mirza Ajnadžić, ton Slađan Vujić dok je mentor na filmu bio Zoran Ćatić, saopćeno je iz KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja .

 

 

https://www.fokus.ba/kultura/film-djece-doma-bjelave-koji-vam-je-ovo-planet-u-selekciji-dva-festivala/2404581/

https://www.klix.ba/magazin/film-tv/film-doma-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-u-selekciji-dva-festivala/220926124

https://bosnaglobal.net/kultura/film-djece-doma-bjelave-koji-vam-je-ovo-planet-u-selekciji-dva-festivala/

https://fena.ba/article/1286940/film-djece-doma-bjelave-koji-vam-je-ovo-planet-u-selekciji-dva-festivala

https://radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/film-doma-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-u-selekciji-dva-festivala/470173

https://radiom.ba/magazin/film-doma-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-u-selekciji-dva-festivala/