loading ...

Aktuelnosti

Djeca se bore da izađu na pravi put

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/01\/04\/djeciji-dom-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/01\/04\/preview\/djeciji-dom-3.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"382.00","dimensions":{"width":1140,"height":710}},{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/01\/04\/djeciji-dom-3_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/01\/04\/preview\/djeciji-dom-3_1.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"382.00","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

U KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja trenutno boravi 90 djece različite dobi, i to 21 dijete od nekoliko dana do tri godine, 16 djece od tri do šest godina, 16 djece od šest do 13 godina i 19 djece od 13 do 21 godinu. U prihvatilištu je trenutno 10 djece, a u kući za mlade osmero. Kako nam je kazala Belma Ahmagić, direktorica Doma Bjelave, 50 djece je uključeno u školski sistem.

Struka

- U redovnu osnovnu školu ide 22 djece, 10 djece pohađa Zavod za obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, 11 djece ide u srednju školu, dvoje u specijalnu srednju školu, a troje redovno studira, Arthitekturu, Fakultet zdravstvenih studija i Ekonomski fakultet. Trenutno je dvoje djece u pripremi za upis na fakultet, te jedno koje je završilo Školu za srednje stručno obrazovanje i osposobljavanje. Jedno dijete koje je završilo Školu za srednje stručno obrazovanje i osposobljavanje radno je angažovano, istakla je Ahmagić.

I ove godine je za mališane organizovano ljetovanje kako bi se odmorili od školskih obaveza.

- Za šestero djece školskog uzrasta realizovan je ljetni kamp u okviru projekta Razmjena djece među domovima u Crnoj Gori, dok je 32 djece mlađeg uzrasta ljetovalo u Ajdinovićima. U Zaostrogu je odmaralo 35 djece školskog uzrasta, a do 17. jula u Milanu će boraviti osam naših mališana u organizaciji Udruženja Obrazovanje gradi BiH. Planirano je i ljetovanje u Genovi koje se realizuje u saradnji sa italijanskom organizacijom Sprofondo za grupu od osmero djece, te odlazak djece na Boračko jezero za oko 30 djece u organizaciji Sportskog saveza KS-a. U saradnji sa organizacijom Mali putokazi u život planiran je ljetni kamp za 10 djece u Radunicama kod Žepča, dodala je Ahmagić.

Tolerancija

Direktorica Bjelava naglašava kako ljetovanje pozitivno utiče na socijalizaciju djece, razvoj emocionalne inteligencije, jačanje empatije, uzajamnu interakciju, toleranciju i pomoć.

- Svaki povratak u Dom znači za one malo starije da su se ispunile neke njihove želje i potrebe, što ih čini zadovoljnim, a i spremnim za novu školsku godinu. Ljetovanje je i prilika da se nagrade i potiču oni koji ostvaruju dobre rezultate u školskim i vanškolskim aktivnostima, dodala je Ahmagić.