loading ...

Aktuelnosti

Djeca jedva čekaju da vide Milano

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/06\/28\/3720620-1300.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2019\/06\/28\/preview\/3720620-1300.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"510.72","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

I ove godine će za mališane iz Dječijeg doma Bjelave biti obezbijeđeno ljetovanje. Promjena okruženja, odmor, relaksacija, upoznavanje novih predjela korisni su za svako dijete, pa tako i za djecu koja rastu bez roditeljskog staranja.

- Boravak u prirodi i otvorenom prostoru bolji je nego boravak u zatvorenom, jer prije svega more, jezero ili planina imaju pozitivan učinak na zdravlje i socijalizaciju. Korisno je i zato što će mališani nakon ljetnog raspusta moći podijeliti iskustva sa društvom iz škole koja dolaze iz porodičnog okruženja, rekla nam je Belma Opijač, direktorica Dječijeg doma Bjelave.

Ljetovanjem će biti obuhvaćena sva djeca Doma, od najmlađih do najstarijih štićenika.

- U julu je planirano da bebe borave u Ajdinovićima, a projektima je predviđen odlazak djece mlađeg školskog uzrasta u dvije grupe u Genovu i Milano. Najstariji štićenici boravit će na Boračkom jezeru, kao i u individualnim kampovima organiziranim od nevladinih organizacija. Planirano je i ljetovanje u augustu za sve štićenike Doma unutar BiH, pojasnila je Opijač.

Većinu finansiraju nevladine organizacije sa uključenim troškovima ljetovanja. Nije obezbijeđen prevoz koji je potreban za ljetovanje u augustu i na Boračko jezero, kao i oprema - plažni program, koferi i džeparac za najstarije štićenike.

Preuzeto sa Oslobodjenje.ba