loading ...

Aktuelnosti

Đemila i Chris Gabriel obradovali djecu iz Dječijeg doma Bjelave

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2018\/12\/29\/vijest.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2018\/12\/29\/preview\/vijest.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"431.61","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

Đemila Talić-Gabriel, uspješna Bosanka rodom iz Bosanske Dubice, koja godinama živi i radi u Australiji, i njen suprug uspješni australski biznismen Chris Gabriel zainteresirani je su investiranje u BiH, sa namjerom da posebnu pažnju posvete pružanju pomoći napuštenoj djeci.

Đemila i Chris Gabriel u pratnji Bakira Sadovića, ambasadora BiH za Australiju i Novi Zeland, danas su štićenicima Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave priredili cjelodnevno druženje i ručak u igraonici “Kinderland” na Ilidži, koja se nalazi u sklopu Termalne rivijere.

Đemila je već ranije pomagala humanitarnim organizacijama iz BiH, ali i Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu. Također, u planu za narednu godinu ima osnivanje vlastite fondacije koja će pomagati ženama i djeci bez roditelja.

Kako kaže, ovaj današnji gest je samo mali znak pažnje i početak jednog humanitarnog projekta.

– Ja sam jako osjetljiva na djecu, jako puno humanitarnih priloga usmjeravam za napuštenu djecu, jer smatram da je u našoj zemlji potrebno najviše ulagati u najmlađe. Obišli smo Dom kako bi vidjeli šta je to što je djeci potrebno, a u planu imamo za njih dati i velika finansijska sredstva, kaže Talić- Gabriel.

Đemila i njen suprug u saradnji sa ambasadorom Sadovićem organizirali su niz humanitarnih projekata i u Australiji.

– Ovo je bila prvenstveno inicijativa gospođe Talović- Gabriel, a meni je zadovoljstvo jer smo uspjeli da se organiziramo i dođemo ovdje sa njom i njenim suprugom – kazao je ambasador Sadović i pojasnio da je bračni par zainteresiran za investiranje u BiH.

U srijedu su bili u posjeti premijeru Federacije Fadilu Novaliću.

– Imali smo jedan konstruktivan sastanak, a također smo se sastali i sa djelatnicima FIPE, gdje smo dobili dodatne informacije – kazao je ambasador Sadović te naglasio da su danas bili sa predsjednikom Izetbegovićem u Predsjedništvu, gdje su gospođa Đemila i gospodin Chris dobili ohrabrenje da ulažu u BiH.

Gospođa Talić- Gabriel je poznata humanitarka, do sada je učestvovala u raznim projektima u BiH, kao i u pomoći svim aktivnostima ambasade u Australiji.

– Meni je drago da je ne napušta entuzijazam i da je uvijek spremna pomoći. To su pravi Bosanci i Hercegovci koji žele pomoći i našim ljudima u iseljeništvu u Australiji, ali i ovdje svima kojima je pomoć potrebna – istaknuo je ambasador Sadović i dodao:

– Ovo je zaista divan gest, jer su ovo djeca kojima je potrebna ljubav i pažnja, a Đemila Talić- Gabriel je upravo osoba koja je daje na ovaj način i na način konstantne podrške svim projektima u BiH, ne samo humanitarnim, već i kulturnim, a uskoro i investicijskim.

(Faktor.ba)