loading ...

Press Centar

Amar Ećo, v. d. direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, za "Avaz": Lani usvojeno četvero djece

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2024\/04\/05\/8cccda90-371d-44d6-8c82-841d93d086a5.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2024\/04\/05\/preview\/8cccda90-371d-44d6-8c82-841d93d086a5.jpeg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"97.61","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

RAZGOVOR

Amar Ećo, v. d. direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, za "Avaz": Lani usvojeno četvero djece

Dom trenutno zbrinjava 85 djece. U biološke porodice vratilo ih se 27Piše: Dejla Rahmanović

prije 12 sati 12 minuta

Kantonalna javna ustanova (KJU) Dom za djecu bez roditeljskog staranja osnovana je 1900. godine i nalazila se na više lokacija u Sarajevu, a nakon Drugog svjetskog rata ostala je samo na jednoj lokaciji - Bjelave.

Ističe kako je za 42 djece osiguran porodični oblik brige tokom 2023. godine, što je, u svakom slučaju, veliki doprinos na uspostavljanju boljih uvjeta za odrastanje djece bez roditeljskog staranja.

- U poređenju s periodom prije procesa uvođenja transformacije i deinstitucionalizacije ustanove, vidljiv je značajan napredak u zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja. Ustanova iz godine u godinu nastoji unaprijediti rad i poboljšati standard života korisnika zadovoljavanjem njihovih potreba. U granicama svojih mogućnosti nastojimo im osigurati sretno djetinjstvo - rekao je Ećo.

Smanjiti broj

Navodi kako je u ustanovi prisutan veći broj volontera i donatora te kako nastoje smanjiti broj djece.

- Djeca imaju redovni mjesečni džeparac i redovne obroke, uvažavajući standarde i normative zdrave ishrane. Voljeli bismo smanjiti broj djece, posebno djece do tri godine, i time bi se intenzivirao rad naše ustanove. To je proces koji je kompatibilan sa svim politikama i strategijama u zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja - istakao je on.

Kao jedan od izazova navodi kompleksne administrativne procedure koje se tiču zapošljavanja potrebnog stručnog kadra.

- Za nekoliko mjeseci završava se školska godina te su naši zadaci usmjereni ka poboljšanju školskih postignuća kod djece, pripremi za ljetovanje, kao i uređenju kuće za odmor u Ledićima na Bjelašnici. Trenutno smo u fazi opremanja enterijera i stavljanja kuće za odmor u funkciju. Iskreno se nadamo da će dječiji žamor zaživjeti u ljetnim mjesecima i da će naša djeca imati priliku uživati u prekrasnoj prirodi naše olimpijske planine Bjelašnice - kazao je Ećo.

Zabrana posjeta

Trenutno je u Sarajevu 829 prijavljenih slučajeva obolijevanja od morbila, zbog čega je ova ustanova poduzela sve mjere prevencije, pa tako i zabranu posjeta.

- Imali smo nekoliko slučajeva obolijevanja od morbila kod naše djece. U ovom momentu sva djeca su zdrava i trenutno nemamo niti jedan potvrđeni slučaj obolijevanja. Ustanova i dalje poduzima sve mjere i aktivnosti na sprečavanju i preveniranju širenja ove dječije bolesti - zaključio je Ećo.

U ovom domu trenutno boravi 85 djece, koja su smještena i u četiri mala porodična doma na prostoru općina Centar, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža, kao i šest studenata smještenih u JU Studentski centar.

Otpušteno jedno dijete

Amar Ećo, v. d. direktora KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, govorio je za "Avaz“ o trenutnoj situaciji u ovom domu, kao i o izazovima s kojima se susreću.

- U 2023. godini primljeno je 52 djece, a otpušteno ukupno 49, od čega je na usvajanje otišlo četvero, u biološke porodice se vratilo 27, u druge ustanove socijalne zaštite je smješteno njih šestero, dok se u hraniteljskim porodicama nalazi 11 djece. Imali smo otpust jednog djeteta po redovnoj proceduri - kazao je Ećo.

https://avaz.ba/vijesti/bih/895991/amar-eco-v-d-direktora-doma-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-bjelave-za-avaz-lani-usvojeno-cetvero-djece