loading ...

Press Centar

124.Godišnjica KJU Doma za djecu bez roditeljskog staranja

[{"img":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2024\/01\/17\/aa-20240116-33451870-33451857-sarajevo-dom-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-obiljezio-124-godisnjicu-postojanja_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.dombjelave.ba\/articles\/2024\/01\/17\/preview\/aa-20240116-33451870-33451857-sarajevo-dom-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-obiljezio-124-godisnjicu-postojanja_1.jpg","full":"https:\/\/dombjelave.ba\/assets\/images\/default\/800x600\/no_photo.png","size":"115.78","dimensions":{"width":1140,"height":710}}]

 okviru današnjeg obilježavanja djeca koja borave u domu izvela su priredbu kako bi pokazala stečeno znanje. Sa osmijehom na licu, djeca su izvodila plesne tačke i recitacije.

V.d. direktorica KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo Samira Puzo izjavila je da je ta ustanova u prošlog godini uradila mnogo na polju pružanja socijalnih usluga.

- Urađena je transformacija koja je počela 2014. godine i uspostavljene su nove socijalne usluge kao što je prihvatilište za djecu, servis za podršku porodici i djeci, mobilni tim, dnevni centar i četiri mala porodična doma. U zadnje vrijeme možemo se pohvaliti malom Montessori školom, njenim spoljnim suradnicima koji rade s našim štićenicima mlađeg školskog uzrasta - rekla je Puzo.

Istakla je da je u saradnji s resornim ministarstvom omogućeno da njihovi štićenici u studentskim domovima borave do 27. godine.

Dodala je da je u Dom za djecu prošle godine došlo 51 dijete, dok je oko 40 otišlo - vratilo se u biološku, srodničku porodicu, starateljstvo ili mali porodični dom.

- Trenutno je 90 štićenika smješteno u domu, u malim porodičnim domovima. Treba istaći i značajan broj djece u dnevnom centru gdje se radi na prevenciji izuzimanja djece iz bioloških porodica. Naše kolege u servisu rade s roditeljima na roditeljskim kompetencijama. Uradi se individualni plan podrške za svako dijete, porodicu i targetiraju se potrebe te porodice da ne bi došlo do smještanja djece u dom - kazala je Puzo.

Saudin Đurđević, stručni savjetnik za razvoj i edukaciju Doma za djecu bez roditeljskog staranja, kazao je da je ta ustanova doživljava “zaokret” te je naglasio da su u procesu transformacije te da rade u najboljem interesu djece.

- Razvijamo socijalne usluge, da na kraju ova ustanova bude centar za prihvat i podršku djeci i porodicama u riziku od razdvajanja, da radimo na prevenciji a ne na rezidencijalnom smještaju. Svako dijete, bez obzira na svoje porijeklo, socijalni status ima pravo da živi u porodici. Mi, koji smo ovdje zaposleni, postali smo i najveći zagovornici deinstitucionalizacije i transformacije ustanove, odnosno da svako dijete ima pravo na porodicu - rekao je Đurđević.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo osnovan je 1900. godine. Dom se nalazio na više lokacija u Sarajevu, da bi nakon Drugog svjetskog rata ostao samo na jednoj lokaciji na Bjelavama, gdje se Dom i danas nalazi. Dugi niz godina Dom je mijenjao nazive, tačnije u periodu od 1966. godine do 1992. godine Dom je nosio naziv “Ljubica Ivezić”, a od 1997. godine Dom je poslovao pod nazivom J.U. Dječiji dom Bjelave. Sadašnji naziv ove ustanove je KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

Djelatnost ovog Doma odnosi se prije svega na pružanje usluga cjelokupnog zbrinjavanja, odgoja, školovanja, zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometan porodičnim prilikama, kao i prihvat trudnica i prvorotkinja sa djecom do šest mjeseci starosti. Korisnici usluga Doma su djeca do navršenih 18 godina života, na prijedlog Centra za socijalni rad, Dom prima i djecu kojoj je potrebno obezbijediti završetak započetog školovanja.

https://preporod.info/bs/article/49083/dom-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-sarajevo-obiljezio-124-godisnjicu

https://radiosarajevo.ba/metromahala/teme/rodendan-djecijeg-doma-bjelave-obiljezena-124-godisnjica-postojanja/529324

https://raport.ba/dom-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-sarajevo-obiljezio-124-godisnjicu/

https://bosnainfo.ba/dom-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-sarajevo-obiljezio-124-godisnjicu-postojanja-foto/

https://www.balkannews.ba/bih/sarajevo-dom-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-obiljeio-124-godinjicu-h9592.html

https://javno.ba/sarajevo-dom-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-obiljezio-124-godisnjicu-postojanja/

https://www.fena.ba/article/1563686/dom-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-sarajevo-obiljezio-124-godisnjicu

https://www.sarajevo.ba/bs/article/14133/margetic-stakic-i-avdic-prisustvovali-obiljezavanju-124-godisnjice-doma-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja

https://n1info.ba/vijesti/svecano-obiljezen-124-rodjendan-doma-za-djecu-bez-roditeljskog-staranja-u-sarajevu/

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/336386/sb_na_svechanosti_u_sarajevu_dom_za_djecu_bez_roditeljskog_staranja_obiljezio_124_godisnjicu_foto.html

https://federalna.ba/124-godine-bjelava-na-proslavi-i-bivsi-sticenici-m4ymj